Tapijt als vaste vloerbedekking bestaat sinds ongeveer de 17e tot 18e eeuw in Europa, maar het werd pas echt populair in de 20e eeuw. Op dit moment zie je dat tapijt wat minder populair wordt, voornamelijk door de opkomst van laminaat, vinyl en PVC-vloeren — die zijn makkelijker schoon te maken. Maar tapijt blijft geliefd in slaapkamers, kinderkamers en zolders.
💡 Waarom kiezen voor een tapijtvloer?
Een tapijt vloer in je huis kan een hoop voordelen hebben, namelijk:
- 🧸 Comfort & zachtheid: Tapijt voelt zacht en warm aan, ideaal voor slaapkamers of kinderkamers. Op tapijt kan je comfortabel lopen, zitten of zelfs liggen.
- Warmte-isolatie: Tapijt houdt warmte beter vast dan harde vloeren, zeker in kamers met weinig isolatie. Je bespaart dus mogelijk op je energiekosten in de winter,
- 🔇 Geluiddempend: Het dempt geluiden zoals voetstappen, stemmen of muziek. Perfect voor appartementen, bovenverdiepingen, kantoren of werkkamers.
- 🎨 Sfeervol en stijlvol: Tapijt is er in ontelbaar veel kleuren, motieven en structuren. Je kunt er dus makkelijk een warme en gezellige sfeer mee creëren.
- Veilig & kindvriendelijk: Minder kans op uitglijden dan bij gladde vloeren. Zachtere val bij spelende kinderen of oudere mensen.
- Betaalbaar (vaak goedkoper dan laminaat of PVC): Zeker synthetisch tapijt is vaak een stuk voordeliger dan bijvoorbeeld parket of gietvloeren.
Nadelen van een tapijtvloer:
Een tapijt vloer kent een hoop voordelen, maar natuurlijk zijn er ook nadelen.
- 🧽 Lastiger schoon te maken: Een groot nadeel van een tapijt vloer is dat vlekken sneller intrekken dan bij een harde vloer. Daarnaast blijven stof, kruimels en haren makkelijker hangen in de vezels. Regelmatig stofzuigen is dan ook van essentieel belang voor het behoud van je tapijt vloer. Bij hardnekkige vlekken kan diepte reiniging nodig zijn.
- 🤧Minder geschikt bij allergieën: Tapijt kan huisstofmijt, pollen en andere allergenen vasthouden. Hierdoor kan een tapijtvloer minder geschikt zijn voor mensen met allergieën of astma. Er bestaat wel anti-allergie tapijt, waardoor tapijt voor u alsnog geschikt kan zijn.
- 💧 Niet goed tegen vocht: Tapijt en vocht zijn geen goede combinatie. Door vocht ontstaat er de kans op schimmel of nare geuren die lastig te verwijderen zijn. Hierdoor is tapijt niet geschikt voor vochtige ruimtes zoals een badkamer of keuken.
- 🔥 Kan sneller slijten: In druk belopen ruimtes (zoals gangen, woonkamer of trappen) slijt tapijt sneller dan bijvoorbeeld een laminaat of PVC vloer. Dit hangt echter wel af van het materiaal, de pool, de rug en de kwaliteit van het tapijt.
- Een tapijtvloer is niet altijd makkelijk te vervangen: Tapijt wordt over het algemeen in kamerbrede rijen gelegd, waardoor bij het vervangen van tapijt een gehele rij of ruimte vervangen moet worden. Tapijt wordt ook vaak vastgelijmd, waardoor het niet altijd eenvoudig te verwijderen is.
Ondervloeren:
Een geschikte ondervloer voor tapijt is net zo belangrijk als de tapijt keuze zelf. Een ondervloer voor tapijt helpt oneffenheden in de vloer op te vangen, maakt lopen zachter en comfortabeler, isoleert tegen de kou van de ondergrond en beschermt tapijt tegen slijtage van onderaf. Tapijt kan ook direct op het beton gelegd worden, maar daarmee vervallen de hierboven genoemde voordelen.
Er zijn een aantal ondervloeren voor tapijt:
- Vilt ondervloer: Dit type ondervloer is zacht en geluiddempend. Tijdens het lopen op het tapijt geeft deze ondervloer extra comfort. Dit type ondervloer wordt het meest gebruikt in woningen en is vaak gemaakt van gerecycled textiel of wolvilt.
- Rubber ondervloer: Een rubberen ondervloer wordt het meest gekozen bij intensief gebruik in drukke ruimtes, bijvoorbeeld op kantoren, woonkamers en trappen. Een rubberen ondervloer duwt het tapijt licht omhoog, waardoor het minder snel inzakt en je minder snel oneffenheden ziet in de tapijt vloer.
- PU schuim (polyurethaan): Dit type ondervloer is soepel, licht gewicht en goed warmte-isolerend. Dit type ondervloer is goed geschikt voor slaapkamers en woonkamers en wordt vaak gebruikt onder luxere tapijtvloeren.
- Harde platen (bijv. MDF of spaanplaat): Dit type ondervloer wordt gebruikt wanneer de basisvloer van de woning ongelijk is. Dit type ondervloer kan oneffenheden in de basisvloer oplossen, zodat tapijt alsnog gelegd kan worden. Een harde ondervloer maakt het lopen op een tapijt vloer wel minder comfortabel.
- Ondervloer met dampfolie: Wanneer tapijt op een betonnenvloer of vochtige onderlaag gelegd wordt is dampfolie belangrijk ter bescherming van optrekkend vocht. Hou er wel rekening mee dat tapijt niet geschikt is voor natte ruimtes.