Een vinyl vloer is een type vloerbedekking gemaakt van synthetisch materiaal (PVC). Het is al lang een populaire keuze vanwege zijn duurzaamheid, waterbestendigheid en betaalbaarheid. Vaak worden PVC-en vinyl vloeren hetzelfde genoemd of met elkaar verward. Dat is ook wel logisch, want ze lijken sterk op elkaar qua uiterlijk en hebben ook dezelfde eigenschappen.
Wat een vinyl vloer van een PVC vloer onderscheid is de onderlaag. De onderlaag van Vinyl heeft een verende eigenschap, waardoor Vinyl zachter is. Vinyl heeft andere materiaalsamenstellingen, waardoor Vinyl in veel verschillende en bredere afmetingen beschikbaar is. Vinyl is op brede rollen verkrijgbaar, waardoor je mogelijk het gehele oppervlak van de ruimte kan bedekken. Dit voorkomt naden waardoor een Vinyl vloer oogt als een strak geheel.
Voordelen van een vinyl vloer:
Nadelen van een vinyl vloer:
Ondervloer Vinyl:
Vinyl kan op een egale betonnen dekvloer gelegd worden, maar wij adviseren om altijd een ondervloer te gebruiken. Een ondervloer verlengd de levensduur van het vinyl en verkleind het risico dat oneffenheden of meubels doordrukken in de vinyl vloer.
Een houten tussenvloer heeft vaak kieren en is niet helemaal vlak. Hetzelfde geld voor een tegelvloer, die heeft voegen en oneffenheden in de vloer. Als je daar direct een vinyl vloer overheen legt, drukken die oneffenheden door in de vloer. In het ergste geval zal het vinyl zelfs onherstelbaar beschadigen. Met behulp van een ondervloer zorg je voor een egale en stabiele ondergrond waar het Vinyl op gelegd kan worden.
Vaak is de beste oplossing voor Vinyl om de vloer te laten egaliseren. Op een betonnen vloer kan dat vaak envoudig. Bij een houten vloer is het belangrijk om de vloer egaal te krijgen, vaak wordt dit gedaan met multiplex- of spaanplaten. Er bestaan ook speciale ondervloeren in tegelvorm, die zijn het beste geschikt voor houten- en tegelvloeren.